Het EK 2021 in nummers: records en mijlpalen van het toernooi
Het EK 2021 in nummers; dit zijn de records en mijlpalen van het grootste Europese voetbaltoernooi.
1 Federico Chiesa's doelpunt voor Italië in de achtste finale tegen Oostenrijk zorgde ervoor dat hij samen met zijn vader Enrico scoorde op een EK. Zij zijn de enige vader en zoon-combinatie die deze prestatie hebben geleverd.
2 Engeland werd het eerste team dat bovenaan een groep stond tijdens een EK-finale door slechts twee doelpunten te maken. Noch zij, noch collega-finalisten Italië kregen een tegendoelpunt in de groepsfase. Slechts vier teams waren dat eerder gelukt.
3 Zwitserland heeft in zijn geschiedenis drie wedstrijden in de knock-outfase van het EK gespeeld en ze zijn allemaal met een penaltyserie geëindigd. De Nati hadden ook nog nooit drie doelpunten gescoord in een EK-toernooiwedstrijd op weg naar deze finale. Ze deden het deze keer twee keer (tegenover Turkije en Frankrijk).
4 De overwinning in de kwartfinale tegen Oekraïne was de eerste keer dat Engeland vier doelpunten maakte in een knock-outfase van een groot toernooi sinds de finale van de FIFA Wereldbeker in 1966.
5 Engeland werd het eerste team dat vanaf het begin van een EKvijf opeenvolgende duels de nul wist te houden, terwijl Spanje de eerste werd die vijf doelpunten scoorde in opeenvolgende wedstrijden. Hun 5-0 overwinning tegen Slowakije was de gezamenlijk grootste overwinningsmarge in de geschiedenis.
7 Schotland heeft acht punten behaald in de groepsfase van EK-eindtoernooien, waarvan 7 op 18 juni (drie in 1992 en 1996, één in 2021).
8 De 5-3 overwinning van Spanje tegen Kroatië was de op een na hoogste wedstrijd in de geschiedenis van het EK en de eerste met acht verschillende doelpuntenmakers.
9 Patrik Schick werd de negende speler in de EK-geschiedenis die vijf doelpunten scoorde in een enkele editie, terwijl Engeland bij hun negende poging voor het eerst hun openingswedstrijd op een EK won.
11 Ondanks het bereiken van de kwartfinales, heeft Oekraïne in geen van hun 11 wedstrijden de nul gehouden. De 1-0-nederlaag van Duitsland tegen Frankrijk was hun eerste nederlaag ooit in hun 11 groepswedstrijden.
13 Spanje's totaal van 13 doelpunten deze zomer was hun hoogste in alle EK-toernooien. Ze verzamelden er 12 in 2008 en 2012, beide keren wonnen ze die toernooien.
14 Cristiano Ronaldo vestigde deze zomer nog twee EK-records. De Portugees werd de eerste man die verscheen en scoorde op vijf opeenvolgende eindtoernooien en ook een nieuwe mijlpaal van 14 doelpunten behaalde. Elders was Polen's 3-2 verlies tegen Zweden hun 14e wedstrijd op het EK, en de eerste keer dat ze twee doelpunten in een wedstrijd hadden gescoord.
15 Italië's 2-1 winst op België was hun 15e opeenvolgende EK-overwinning, inclusief de kwalificatie. Het 1-1 gelijkspel met Spanje in de halve finale maakte een einde aan de run, ook al drongen de Azzurri wel door naar de volgende ronde na strafschoppen.
16 Hongarije's tweede doelpunt in hun 2-2 gelijkspel met Duitsland op speeldag 3 werd gescoord slechts 16 seconden nadat de wedstrijd was hervat na de gelijkmaker van het team. Ondertussen werd het record van Engeland van nooit verliezen in de finale van een groot toernooi in het Wembley Stadium, penalty's uitgezonderd, verlengd tot 16 wedstrijden (W11 D5) toen ze Denemarken versloegen in de laatste vier. Het staat nu op 17 na het 1-1-eindspel met Italië.
17 De Pool Kacper Kozłowski (17 jaar en 246 dagen) werd de jongste speler die in een EK-wedstrijd verscheen. De Engelse Jude Bellingham had slechts zes dagen eerder het record gevestigd, maar hij werd de jongste (18 jaar en vier dagen) die in een knock-outwedstrijd verscheen. Die mijlpaal veranderde zelfs drie keer van eigenaar op EURO 2020; de Duitse Jamal Musiala en de Spanjaard Pedri overtreffen ook de vorige mijlpaal van Wayne Rooney.
18 Er werden 18 doelpunten gescoord in de vier wedstrijden op 23 juni - de meeste op één dag in de geschiedenis. Vijf dagen later werd de mijlpaal van de knock-outronde gebroken met 14 in slechts twee wedstrijden.
22 Het 2-2 gelijkspel met Portugal was de eerste keer dat Karim Benzema voor Frankrijk scoorde zonder dat zijn team zou winnen. Les Blues had alle 22 voorgaande keren gewonnen.
23 Het doelpunt van Callum McGregor voor Schotland tegen Kroatië was hun eerste doelpunt op een groot toernooi, sinds Craig Burley in het 1-1 gelijkspel met Noorwegen op het WK 1998.
24 Tsjechië (inclusief Tsjechoslowakije) scoorde elk van hun laatste 24 penalty's op het toernooi (inclusief shoot-outs) nadat ze hun eerste in 1960 hadden gemist.
25 Harry Kane's laatste 25 doelpunten voor Engeland zijn allemaal gescoord in competitieve wedstrijden.
29 Denemarken versloeg Wales met 4-0 in de achtste finale op 26 juni. Het was hun eerste overwinning in de knock-outfase sinds ze Duitsland op dezelfde datum versloegen in de finale van 1992. Hun 29-jarige kloof tussen de laatste vier optredens was ook de langste in de geschiedenis van de competitie, en ze werden het eerste team dat zich kwalificeerde voor de halve finale nadat ze hun eerste twee groepswedstrijden hadden verloren.
32 Italië vestigde nieuwe nationale records van 13 opeenvolgende internationale overwinningen en 32 ongeslagen wedstrijden op het moment dat ze de kwartfinales van België wonnen. Hun laatste nederlaag was tegen Portugal in september 2018. Door de finale te bereiken en vervolgens te winnen, behaalden ze 34 zonder nederlaag.
34 Frankrijk heeft geen van de 34 wedstrijden verloren waarin Antoine Griezmann scoorde.
36 De Italiaan Giorgio Chiellini werd de oudste EK-winnende aanvoerder (36 jaar en 331 dagen), met Leonardo Bonucci de oudste doelpuntenmaker in de strafschoppenserie (34 jaar en 71 dagen).
De 37-jarige Goran Pandev uit Noord-Macedonië (37 jaar en 321 dagen) werd de op één na oudste speler die scoorde in de geschiedenis, na de 38-jarige Oostenrijkse Ivica Vastic op het EK 2008.
53 Italië heeft hun tweede EK-trofee in de wacht gesleept, 53 jaar nadat ze hun eerste in 1968 wonnen. De langste kloof tussen titels voor een land in de geschiedenis van de competitie.
55 Engeland bereikte voor het eerst in 55 jaar een finale van een groot toernooi. Hun laatste overwinning tegen West-Duitsland was op het WK van 1966.
61 De nederlaag in de achtste finales tegen Zwitserland was de eerste keer dat Frankrijk drie doelpunten tegen kreeg in een knock-outwedstrijd voor het EK sinds de allereerste wedstrijd ooit 61 jaar eerder (4-5 tegen Joegoslavië in 1960).
82 Het doelpunt van Emil Forsberg na 82 seconden voor Zweden tegen Polen was het op één na snelste doelpunt in de geschiedenis. De Deense Yussuf Poulsen was oorspronkelijk tweede op de lijst met zijn doelpunt na 99 seconden tegen België. Luke Shaw maakte vervolgens het vroegste doelpunt ooit in een finale en schoot na 116 seconden binnen tegen Italië.
83 Zwitserland had sinds het WK van 1938 geen overwinning meer behaald in een knock-outfase. Hun overwinning op Frankrijk na strafschoppen in de achtste finale maakte een einde aan een wachttijd van 83 jaar.
109 Cristiano Ronaldo's twee doelpunten tegen Frankrijk op speeldag 3 brachten zijn internationale totaal voor Portugal op 109, een evenaring van het wereldrecord van de voormalige Iraanse aanvaller Ali Daei.
142 Er waren 142 doelpunten op dit toernooi, de meeste van alle EK-edities, met een gemiddelde van 2,78 doelpunten per wedstrijd ook een recordhoogte.
800 Haris Seferović's openingsdoelpunt voor Zwitserland tegen Frankrijk in de achtste finale was het 800ste doelpunt in de EK-geschiedenis. De Oostenrijker Michael Gregoritsch behaalde de 700e en de Nederlander Georginio Wijnaldum de 750e - beide tegen Noord-Macedonië in de groepsfase.
Lees alle nieuws »Gepubliceerd op: 12-07-2021 09:52 | Bijgewerkt op: 12-07-2021 09:52 | Auteur: Patrick
Reageer op 'Het EK 2021 in nummers: records en mijlpalen van het toernooi'
Deel 'Het EK 2021 in nummers: records en mijlpalen van het toernooi'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Het Europees Kampioenschap 2021 in nummers; dit zijn de records en mijlpalen van het grootste Europese voetbaltoernooi.