De geschiedenis van alle EK ballen vanaf 1968 tot 2021
De geschiedenis van alle EK ballen vanaf 1968 tot 2021. Adidas heeft alle ballen ontworpen, maar de eerste 4 zijn overgenomen van het WK voetbal.
Er is geen vermelding van een op maat gemaakt ontwerp of naam voor de officiële wedstrijdbal die in 1960 of 1964 werd gebruikt.
1968: Telstar Elast
De adidas Telstar is vernoemd naar de Telstar-communicatiesatelliet, die ongeveer bolvormig was en bezaaid met zonnepanelen - enigszins vergelijkbaar met de voetbal.
1972: Telstar Durlast
Het toernooibal in België was een nieuwe incarnatie van zijn voorganger vier jaar eerder; de Telstar Durlast had een nieuwe coating en verbeterde technologie die de weerstand tegen water verhoogde.
1976: Telstar Durlast
Verdere laminering van deze bal maakte hem nog beter bestand tegen wateropname.
1980: Tango River Plate
De eerste van de nieuwe Tango-ontwerpen gebruikt voor een EURO. Het was ook ingezet op het WK van 1978 en refereerde aan de cultuur van het gastland, Argentinië.
1984: Tango Mundial
De eerste niet-leren bal, met een nieuw materiaal en een verbeterd lagensysteem om de demping te vergroten. Dit was de eerste officiële wedstrijdbal met een op maat gemaakt EURO-ontwerp voor het toernooi.
1988: Tango Europa
Een verbeterde coating en naadafdichting werden toegevoegd om de bal te beschermen tegen het binnendringen van water.
1992: Etrusco Unico
Deze bal werd ook gebruikt tijdens het WK 1990 in Italië en de Olympische Zomerspelen van 1992 in Barcelona. De naam en het ingewikkelde ontwerp zijn ontleend aan de oude geschiedenis van Italië en de kunst van de Etrusken. Drie Etruskische leeuwenkoppen sieren elk van de 20 tango-triaden.
1996: Questra Europa
De eerste officiële EURO-wedstrijdbal met kleur, dit was een variant van de Questra die werd gebruikt tijdens het WK 1994 in de Verenigde Staten. Het EURO '96-ontwerp kwam met leeuwen en rode rozen, symbolisch voor gastheer Engeland.
2000: Terrestra Silverstream
De titel en het ontwerp van deze bal hadden betrekking op de waterwegen van gastlanden België en Nederland. Het betekende een technologische doorbraak voor adidas, een nieuwe buitenlaag waardoor de bal zachter aanvoelt, gemakkelijker te controleren en nauwkeuriger is.
2004: Roteiro
Het Portugese woord Roteiro vertaalt zich als 'wegenkaart' of 'navigatiekaart' en verwijst naar de ontdekkingen die Portugese ontdekkingsreizigers - met name Vasco da Gama - in de 15e en 16e eeuw hebben gedaan. Voor het eerst in een groot toernooi werd elke individuele wedstrijdbal gegraveerd met de namen van de teams, de datum, het stadion en de coördinaten van de middencirkel.
2008: Europass
De Europass bestaat uit 14 panelen in plaats van de gebruikelijke 32 en had een speciale textuur op het oppervlak die ontworpen was om keepers en veldspelers nog meer grip te geven. Voor de finale werd een zilveren Europass Gloria-bal ingezet.
2012: Tango 12
Het wedstrijdbalontwerp van UEFA EURO 2012 markeerde de terugkeer van de Tango-serie uit de jaren 80 en bevatte een gekleurde omtrek die was geïnspireerd op de vlaggen van mede-hosts Polen en Oekraïne. In het Tango-ontwerp waren drie op maat gemaakte afbeeldingen geëtst ter ere van de decoratieve kunst van het snijden van papier, een traditie in landelijke gebieden van beide gastlanden.
2016: Beau Jeu
Gebruikt voor de groepsfase van EURO 2016, was de Beau Jeu - wat zich vertaalt als 'mooi spel' - blauw, wit en rood ter ere van de driekleurige vlag van gastheer van Frankrijk. Het integreerde ook zilveren hoogtepunten in verwijzing naar de UEFA European Championship-trofee. Een designvariant van de Beau Jeu, de Fracas kwam in het spel voor de knock-outfase.
2020: Uniforia
De Uniforia, onthuld in november 2019, is vernoemd naar zowel de eenheid als de euforie die competitie met nationale teams op het hoogste niveau kan brengen. Het EK 2021 zal plaatsvinden in 11 Europese landen en de Uniforia is ontworpen om deze inclusiviteit te vieren.
Het ontwerp toont gedurfde, zwarte lijnen in penseelstreekstijl die over de bal lopen en symboliseren het vervagen van grenzen en het overschrijden van grenzen als een afspiegeling van het nieuwe transcontinentale formaat van de competitie. Deze brede lijnen worden afgewisseld met flitsen van felle lichtkleuren, die de diversiteit van het toernooi en het samenkomen van verschillende culturen vertegenwoordigen.
Lees alle nieuws »Gepubliceerd op: 11-06-2021 17:03 | Bijgewerkt op: 11-06-2021 17:03 | Auteur: Patrick
Reageer op 'De geschiedenis van alle EK ballen vanaf 1968 tot 2021'
Deel 'De geschiedenis van alle EK ballen vanaf 1968 tot 2021'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
De geschiedenis van alle EK ballen vanaf 1968 tot 2021. Adidas heeft alle ballen ontworpen, maar de eerste 4 zijn overgenomen van het WK voetbal.